Op welke bronnen kan een politiek analist vertrouwen

Op welke bronnen kan een politiek analist vertrouwen

Waarom zijn politiek analisten eigenlijk nodig?

Zeer geschikt als bron: de feed van nu.nl. De politiek zit zowel helder als onduidelijk in elkaar. Helder omdat de politici bij een partij zijn aangesloten. Onduidelijk omdat de uitspraken vaak politiek ‘correct’ zijn en behoorlijk kunnen verschillen van moment tot moment.

De rol van de politiek analist

De analisten zijn er om te zorgen dat de informatie van de politiek bij de gewone mens goed overkomt. Bedoelingen van uitspraken en mogelijke gevolgen ervan, worden door de analist in kaart gebracht. Hierdoor zijn de burgers beter in staat een goede keus te maken. De analisten houden de hoofdzaken gescheiden van de bijzaken.

Wie is de politiek analist

We kennen allemaal wel voorbeelden van politiek analisten van de tv. Denk bijvoorbeeld aan Ron Fresen van de NOS en Frits Wester van RTL, bekende personen die werken als politiek verslaggever voor de televisie. Van de Telegraaf is Wouter de Winther de bekendste. Dit komt doordat hij vaak op televisie te zien is. Hij is onder andere regelmatig gast is bij het ochtendprogramma ‘Goedemorgen Nederland’. Andere bekende namen zijn Tom-Jan Meeus, columnist voor het NRC handelsblad en Ferry Mingelen, voornamelijk bekend als presentator van ‘Den Haag vandaag’ dat later vervangen werd door ‘Nieuwsuur’.

Politieke know-how

De politiek analist moet over een voorliefde voor politiek beschikken want hij besteedt daar veel tijd aan. Het is van groot belang dat hij zeer goed op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Om waardevol te zijn moet hij snel weten wat er speelt of gaat spelen. Met de nieuwtjes en zijn uitgebreide kennis van politiek en van de politieke verhoudingen, vormt hij zijn mening. Vaak worden ze daarom gevraagd artikelen te schrijven en bij praatprogramma’s op televisie aan te schuiven.

De werkweek van een politiek analist

Er zijn verschillende politiek analisten. In dit artikel gaat het met name over de meer bekenden. Maar er zijn ook vele analisten met een vaste baan bijvoorbeeld bij een krant of een nieuws website. Ze zijn ook bezig met nieuws vergaren want dat is wat ze nodig hebben om een analyse te kunnen maken. Ze lezen dus veel kranten, kijken nieuwsuitzendingen op televisie, volgen debatten in de Tweede Kamer en zijn af en toe aanwezig bij partij bijeenkomsten.

Netwerken

Maar kranten lezen en nieuws kijken kan iedereen. Het kan goed zijn dat de analist, door de krant te lezen, de analyse van een collega leest. Om sneller te kunnen zijn dan andere analisten, werken ze ook dagelijks aan hun netwerk. In hun netwerk zitten politici, ambtenaren en personen uit het lobbycircuit. De analisten analyseren niet alleen maar beïnvloeden ook de mening van soms grote groepen anderen. Dat is voor politici en lobbyisten erg nuttig. Via de analist kunnen namelijk nieuwe onderwerpen ter sprake komen waar een deel van de mensen dan al een mening over krijgt. Dat vormt een krachtig politiek instrument. Het jaarlijks uitlekken van inhoud van de troonrede is daar een goed voorbeeld van.

De belangrijkste bron voor de analist

Uiteindelijk komt het er op neer dat de meeste bronnen gekleurd zijn. De landelijke dagbladen De Telegraaf, het NRC handelsblad, het Algemeen dagblad en het Financiële dagblad zijn politiek rechts georiënteerd, terwijl De Volkskrant, Trouw en het Parool meer links van het midden zitten. Om een goede analyse mogelijk te maken zal de analist door beide kanten geïnformeerd moeten worden. Pas dan kan hij een goede mening vormen. En ook die mening zal gekleurd worden door de voorkeur van de analist.

Wat betekent dit voor u

Als u zelf een mening wilt vormen, is van belang dat u zich door meerdere bronnen laat informeren. Zowel links als rechts.

Willem Wansink

Ik kijk, luister, lees, denk, schrijf & praat. Auteur. Biograaf. Ghostwriter. Speechschrijver. Vernieuwer. Adviseert ondernemers, bestuurders, particulieren. Motto: Leidinggeven vergt inhoud, moed, integriteit, aandacht, vertrouwen – en loslaten. Dus: Think. Listen. Change. Werkt met toptrainers Klaas Jan Hindriks en mediachef Bob de Ronde (1998-2010). Richt deReputatiecoaches op; De Pers interviewt hem: Je hoeft niet bang te zijn voor Rutger Castricum (2010-2014). ‘Reputatie komt te voet en vertrekt per tweet’ (© 2012); ‘Reputatie is buitenkant, integriteit binnenkant.’ (©2016). Ex-NOS-tv, Elsevier. Politiek, financieel en sociaal-economisch verslaggever Den Haag. Correspondent Bonn, Berlijn. Commentator Duitse radio, tv (Presseclub 2000-2014). Zorgkenner.